Praag

Selectair 4Disa Travel Praag Tsjechië
 
Praag, een stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis, is de hoofdstad van Tsjechië en ligt langs de oevers van de Moldau rivier. De stad is erg populair bij toeristen. Net als Berlijn heeft het een aura gekregen van “the place to be”. We gingen ook eens kijken en boekten voor onszelf een 4-daagse citytrip.

Na een korte vlucht vanuit Zaventem, landden we op de luchthaven van Praag. We kozen voor de bus en de metro om naar het centrum te gaan, zo’n 18 km verder. Het weer zat ‘half’ mee: wat regen af en toe, maar gelukkig ook flinke zonnige periodes (het is dan ook begin november).

We starten onze verkenning onmiddellijk in het hart van de stad, op het Staroměstské náměstí (“het plein van de oude stad”). Het is meer dan 9000 m² groot plein waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1100. Nu is het vooral de kern van de toeristische bedrijvigheid. In het midden staat het standbeeld van Jan Hus (14e eeuwse hervormer die op de brandstapel stierf). Hij wordt omringd door o.a. de statische Teynkerk, de Sint-Nicolaaskerk, en het Stadhuis. Vanaf de 69m hoge stadhuistoren heb je een schitterend uitzicht op de daken van de oude stad en de bedrijvigheid er tussenin. Ook de astronomische klok die aan de gevel van het stadhuis hangt, is beslist de moeite: Om het uur komt de dood als magere Hein tevoorschijn en trekken Christus en de twaalf apostelen voorbij. 

 

Ten oosten van het plein van de oude stad ligt het Wenceslaplein. Wel, niet echt een plein, maar een brede boulevard met véél winkels, restaurants, hotels en bars. Het ‘plein’ is 682m lang en 60m breed, en was vroeger een paardenmarkt. Aan het eind staat net Nationaal Museum, met een indrukwekkend interieur, met daarnaast het operagebouw

 

Als je naar de andere kant van het plein van de oude stad trekt, kom je aan de beroemde Karelsbrug. Praag telt 16 bruggen over de Moldau, maar op de plaats waar de Karelsbrug ligt, lag ooit de eerste (1158). Omstreeks 1400 was de “Golden Gate Bridge” van Europa een feit: 520m lang, 10m breed en steunend op 16 pijlers. Maar de brug werd pas beroemd in de late 17e eeuw, toen gedurende 250 jaar een unieke verzameling standbeelden op de brug geplaatst werd. Een indrukwekkende, maar donkere verzameling; de meeste beelden zijn zo goed als zwart. Net als de torens trouwens, die zo een wat troosteloze aanblik bieden. Maar niettemin trekt de brug miljoenen toeristen, artiesten en straatmuzikanten aan.

 

Misschien toch best om Praag in de lente of de zomer te bezoeken, als het zonlicht de donkere tinten wat kan opfleuren.

 

 

 

DE PRAAGSE BURCHT

De Praagse burcht, het “Hradsjin”, is het grootste gesloten paleizencomplex ter wereld. Op een oppervlakte van zowat 11 voetbalvelden kan je 1000 jaar terug gaan in de geschiedenis, waardoor je verschillende bouwstijlen naast elkaar aantreft.

Laten we meteen met het hoogtepunt beginnen : de St. Vituskathedraal, waarvan de donkere torens de skyline beheersen. De eerste steen ervan werd in 1344 gelegd, en er werd zo’n 600 jaar aan gebouwd. Deze kathedraal alleen al maakt de tocht naar de heuvel waar de burcht op gelegen is – te voet is het een gezonde work-out -, de moeite waard. De indrukwekkende voor- en zijgevels kondigen heel wat moois aan binnenin. De ranke pilaren, de weidsheid,  de fantastische glasramen en de koninklijke crypte, maken dit tot één van onze favoriete kathedralen.

Daarnaast zijn er nog tal van paleizen en musea te bewonderen, en uiteindelijk eindigt de wandeling in één van de grootste “tourist traps”; het “Gouden Steegje”, met het huisje met nummer 22, waar de schrijver Franz Kafka gewoond en gewerkt heeft. Je mist niets als je dit niet gezien hebt.

 

 

We beseffen dat we enkel maar het centrum van Praag gezien hebben, en dat we heel wat interessante plaatsen niet bezocht hebben. Maar dan doen we heel graag een andere keer.

Isabelle & Marc

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:

 

 


Ook interessant voor jou :