
Met de boot aankomen vanuit Velas (São Jorge) in São Roque op het eiland Pico, en dan met de huurwagen naar Prainha do Norte, voelde eerlijk gezegd een beetje als thuiskomen. Dan begin je dingen te zeggen zoals “hier willen we wel onze oude dag doorbrengen”, ken je dat ? Dergelijke natuurpracht met een overweldigende stilte, met mooie nette en goed bereikbare dorpjes en vriendelijke inwoners; voor wie er nog aan twijfelt : het bestaat.
Het is onbegonnen werk om de pracht van dit eiland te beschrijven. Daarom raden we je aan om meteen de ‘lagunen (lagoas) route’ te doen, doorheen de bergen, om er de goed verborgen lagunes te ontdekken, vaak op zo’n duizend meter hoogte. Soms moet je de lokale runderen wel wat ontwijken, maar wat een ‘views’ !
Pico is, net zoals alle andere Azorische eilanden een paradijs voor wandelaars. Er zijn vele wandelpaden met verschillende moeilijkheidsgraad en duur; voor elk wat wils. In de lokale toerismediensten en hotels vind je zeker de nodige wandelkaarten met daarop de weg die jou het best ligt. Voor de meest spectaculaire ervaring zorgt de ‘Montanha do Pico’, met zijn 2351m het verbazingwekkende hoogste punt van heel Portugal ! De weg er naar toe brengt je naar een berghut op 1200m hoogte, de plaats waar je deze alles overheersende vulkaan met de wagen het dichtst kunt benaderen. De rest is een trailpad voor zeer geoefende wandelsporters, tot op de kraterrand. Meestal ligt de top van de berg verhuld in wolken, en zijn vergezichten over de archipel voorbehouden voor enkelingen, maar hen die het lukt, wacht een fenomenaal schouwspel.
De route langs de noordkust, westwaarts van São Roque tot Madalena, brengt je naar de wijnstreek, waar de wijnranken best aarden in de lava, en door stenen muurtjes omwald worden als bescherming tegen de soms felle Atlantische wind. Van enige commercialiteit is hier geen sprake. De wijn wordt trouwens niet geëxporteerd; er is net voldoende productie voor ‘eigen gebruik’. Sinds 22 maart 2016 is er toch een gerestaureerd ‘wine interpretation center’ – leuke naam trouwens – geopend, die de lokale wijn toch wil promoten; en terecht. (Zie adres hieronder. Wel goed uitkijken, want het onopvallende gebouwtje ben je zó voorbij.)
We logeerden niet in een hotel, maar in een ‘adega’, oorspronkelijk een kleine schuilplaats voor de wijnbouwers om hun materiaal in op te bergen of om te schuilen voor de buien. Enkele adega’s zijn gerenoveerd tot heel leuke vakantiehuisjes, met alle comfort, meestal een fantastisch uitzicht over de oceaan, maar vooral gelegen in volstrekte rust. Tot de avond valt :-). Dan krijg je hier een ongelooflijk concert van de “cory’s shearwater”, een zeevogel met een indrukwekkend geluid dat ze produceren om elkaar ‘s avonds terug te vinden na een dagje uit gaan vissen. Het klinkt zo.
Een andere regio ontdek je in het zuiden via de zogenaamde walvisroute. Alles wat je wou weten over de walvisvangst, die op Pico tot in 1984 werd uitgeoefend, kom je te weten in het dorpje Lajes do Pico, waar heroïsche verhalen worden bewaard en overgeleverd in 2 eenvoudige musea.
Van Madalena tot Ponta de Ilha, van São Roque tot Lajes do Pico, dit eiland kun je blijven doorkruisen. Het zal je steeds blijven verrassen!
Bezoek tip :
“Centro de Interpretação da Cultura da Vinha”, Rua do Lajido, Santa Luzia, 9940-108 São Roque (in het plaatsje Lajido)
“Museu dos Baleeiros” en het “Centro de Artes e de Ciências do Mar” (de walvisvangst musea) in Lajes do Pico.
Bar tip :
“Cella Bar”, Lugar da Barca, 9950-303 Madalena –
een aangename ‘place to be’ in een zeer speciaal decor (Building of the Year 2016 Winner).
Restaurant tip :
“Canto do Paço”, Rua do Ramal 4, Prainha de Baixo, 9940-062 Prainha
(Let op : veel restaurants zijn er niet; ze liggen her en der verspreid en zijn vaak gesloten op zon- en maandag.)
Marc & Isabelle
Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:
Ook interessant voor jou :