Normandië: leven als een God in Frankrijk

Selectair 4Disa Travel blog Normandië Frankrijk
Criel-sur-Mer, de naam sprak me wel aan. Even opzoeken. Krijtrotsen langs de Albasten kust. Ooit in mijn leven moet ik die rotsen gezien hebben. Mijn rugzak klaar en met de wandelschoenen in de hand op avontuur in Normandië. Dat is vakantie!

 

10X VERRASSEND NORMANDIË

Normandië is wellicht het meest bekend vanwege de Tweede Wereldoorlog en de landing van de geallieerde troepen op D-Day. De regio verrast echter ook met mooie natuur, spannende architectuur en indrukwekkende kunst. Badgasten worden niet vergeten en komen volop aan hun trekken in de vele gezellige plaatsjes langs de Franse Atlantische kust. En je smaakpapillen? Die worden royaal verwend met de vele Normandische lekkernijen! Daarom moet je naar Normandië:

1. HEERLIJK WANDELEN OP DE GR21 EN VOORAL GENIETEN

De GR21 (Grote Routepad 21) loopt van Le Tréport, via Dieppe, Fecamp en Etretat tot in Le Havre. Je hoeft enkel de rood-witte markeringen van de GR te volgen. Natuurschoon is gegarandeerd door onder meer de krijtrotsen, die ik trouwens al wandelend en al klimmend ga ontdekken. Blijf wel op het pad, sommige delen kunnen onstabiel zijn. 30km uitgestippelde weg. Het avontuur lonkt.

Vooraf had ik wat wensen. Ik wil rust en actief combineren. Een wandeling maken langs de kliffen. De wandeling begint in het Yères-dal en klimt gestaag naar één van de hoogste bergen van de Normandische kust. De bloedhete temperaturen van boven de 30° met af en toe een briesje storen echter de zeemeeuwen niet; voor hen is dit een speeltuin.

De streek is bij ons goed gekend. Alleen vind ik het jammer dat ik heel weinig info vind in gidsen over de overnachtingsmogelijkheden langs de GR. 

2. LE TREPORT: SMAKELIJKE SPECIALITEITEN

Na enkele dagen van wandelen, is het tijd om iets te proeven. Tja, dat moet je wel verdienen hé ;-). Het wordt smullen aan de haven in Le Tréport, waar ik wonderlijke verhalen hoor. De streek staat bekend om zijn vissers; ze komen van overal. Op het moment van dit schrijven, sta ik met de regisseur van de film “ Le Pecheur” een praatje te maken. Hij maakt een reportage over het leven van de vissers voor Canal Plus. De streek is bij liefhebbers bekend om zijn oesters en mosselen. Dat loont de moeite even uit te testen.  Op de Quai Francois Ier langs de haven is het gezellig druk: er zijn winkeltjes, café’s, terrasjes en vele visrestaurants. Bij de vishal zit een rij koopvrouwen achter kisten vol mosselen; binnen liggen allerlei soorten vissen op de lange banken. Ik bestel een heerlijke schaal fruits de mer (allerlei schelpen, krabben, kreeften). Een ware delicatesse. Vive la France!

3. MERS-LES-BAINS : HET ONTDEKKEN WAARD

Ik volg nog steeds de GR21 en word aangenaam verrast. Naast le Tréport, aan de monding van de Bresle is het alsof de tijd heeft stilgestaan. De lange wandeldijk in de 19e eeuw charmante badstad Mers-les-Bains telt maar liefst 300 villa’s, ze noemen dit de Belle Epoque huizen in de quartier balnéair. Ik slenter doorheen deze karaktervolle en charmante stad en waan me in de Belle Epoque periode, een cachet uit de tijd van pootjesbaden. De hele wijk is geklasseerd erfgoed. De rijke Parijzenaars en andere aristocraten bouwden hier hun tweede woning in een typische bouwstijl van die tijd. De meest hebben de naam van een vrouw. Nergens langs de Franse kust vind je zo’n wijk. Sommige getuigen van een uitzonderlijke schoonheid. Tradities worden hier in ere gehouden. Het feest van de zwemmers in kostuum Belle Epoque gaat door dit jaar op 23 juli. De vele brasseries met uitnodigende moules-frites laat ik links liggen en zet mijn weg verder naar Criel-sur-Mer.

4. CRIEL-SUR-MER: MOOIE ALBASTEN KUSTEN

Na de Opaalkust en de Baai van de Somme biedt dit stukje Normandië met zijn hoge falaisekusten een totaal ander uitzicht. Criel-sur-Mer, de vallei van de Yères en de Côte d’Albâtre (albasten kust) wordt genoemd naar de kleur van de rotsen. De GR21 loopt op enkele meters van lange, hoge en steile krijtmuren. In de Yères zit nogal wat vis, met name forel; er wordt dan ook druk gevist. Bij eb ligt er een grote droge vlakte voor de kust. Deze is niet met zand maar vol met door de branding losgespoelde en gladgeslepen steentjes; kiezelstranden dus. Sommige waaghalzen riskeren de GR langs het strand te wandelen maar het water stijgt in snel tempo tot aan de kliffen. Onderweg kom ik parapenters tegen. Laat dat nu net zijn wat de avonturier in mij wakker maakt. Een afspraakje met de heren op later tijdstip. Een aanrader voor avonturiers.

5. OP BEZOEK BIJ DE BOER: PROEVEN VAN DE CIDRE FERMIER

Het Franse genieten, ik zou het een heel jaar kunnen doen. Op mijn pad kruis ik boer Hubert Picard en hij neemt me mee naar zijn boerderij in Hameau de Mesnil à Caux, op 10km van Criel-sur-Mer. Hij praat honderduit over zijn product. En we drinken er ook graag van. In Normandië vind je eigenlijk voornamelijk appelcider. Een verfrissing is meer dan welkom.


Wat is cider?
“Een goede cider begint met de juiste mix van zoet, zuur en bitter-zoete appels, waarvan een groot aantal appelsoorten worden geteeld in Normandië. De appelbomen gedijen hier goed. Er worden zo’n 750 verschillende appelsoorten worden gebruikt om cider te maken, maar slechts 50 soorten hiervan zijn geschikt voor cider onder het kwaliteitslabel AOC. Cider is vergist appelsap met een alcoholgehalte rond vijf graden voor de droge types. Het sap wordt vaak gebotteld met een tegendruk van koolzuurgas. Maar als de term bouché op het etiket prijkt, gaat het om een drank waarin het koolzuur door aflopende gisting op fles is ontstaan. Als er pur jus op het etiket staat, betekent dit dat er geen water is toegevoegd.”
Besluit na de proeverij: een heerlijk fruitig aperitief !

6. ROMANTISCH NORMANDIË: CHARMANTE VAKWERKHUIZEN

In het land van de camembert, appelcider en de calvados is het heerlijk vertoeven. Maar Normandië is meer dan gastronomische verwennerij: ik verdwaal over landwegen in dit noordelijk stukje Frankrijk met schilderachtige haventjes en pittoreske steden en geniet van de romantische gezelligheid van de charmante vakwerkhuizen zoals in dit hotel La Veille Ferme.

7. LOKALE MARKTEN

Het is vrijdagochtend, ik ben op zoek naar een stadje met een lokale markt. Ik vind het in EU in het noorden van Normandië. Ik struin langs de kraampjes vol worsten, tafels vol kaas en krokant vers brood. Er is simpelweg teveel keuze , zeker nadat ik van alles heb mogen proeven: de romige smaak van de bekende kazen Pont-L’Évêque, Camembert en Livarot en de heerlijke van appels gemaakte cider en Calvados. Een ware streling voor de tong!

8. CIDERROUTE IN PAYS D’AUGE 

Voor de liefhebbers,  de ciderroute van zo’n 40 kilometer in Normandië ligt in de idyllische streek Pays d’Auge ten oosten van de stad Caen. De boeren verwelkomen je graag op hun boerderij om je kennis te laten maken met hun cider en om het productie proces te laten zien. Je kunt er genieten van sfeervolle dorpjes zoals Beuvron en Auge, Bonnebosq en Beaufour Druval in het gebied rondom Cambremer. Wil je helemaal in de sfeer blijven, bestel dan een cidermenu in Château les Bruyères in Cambremer. Je kan er ook logeren. Of in Aux Pommiers de Livaye, een B&B in Notre Dame de Livaye die West-Vlaming Germain Lambert en zijn vrouw Marie Jo uitbaten.

9. WEGENVIGNET NAAR FRANKRIJK

Let op voor wie een ommetje naar Parijs wil maken. Om in het centrum van Parijs, Lyon of Grenoble te mogen rijden en parkeren, moet u voortaan een Crit’air-sticker op uw motorfiets of auto aanbrengen. De sticker kan enkel online besteld worden, op de officiële website certificat-air.gouv.fr. Je dient je kentekenbewijs in te scannen en het gevraagde bedrag (€ 4,8) te betalen met een kredietkaart. De milieusticker blijft geldig gedurende de volledige levensduur van het voertuig.

Opgelet: tussen de bestelling van het vignet en de levering aan huis (sticker wordt per post verstuurd) moet je mogelijk zes tot acht weken wachten. Wees dus voorbereid want de overtreder riskeert een boete van € 68.

10. SLAPEN IN EEN COCOSWEET

Ik ga overnachten in een ‘cocosweet’, al weet ik zelf ook niet wat het is. Bij aankomst is het een aangename verrassing. Een tent met twee slaapkamers, een volledig ingericht keukentje, elektriciteit (zo kan ik al mijn apparaten opladen), een kacheltje (de nachten kunnen in Normandië best fris zijn) en ramen om alles te kunnen verluchten. De ochtendzon staat pal op het terrasje met de BBQ.  Middenin de natuur en op wandelafstand van de start van de GR21. Hier is het leven als een god in Frankrijk.

 

Landelijke charme, historische monumenten, impressionistische kunst, gezellige badplaatsjes en exquise gastronomie, dat is Normandië in een notendop. Heb jij een mooi plekje ontdekt ? Laat het ons weten en deel jouw ervaring met andere reizigers.

 

Patricia 

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:


 
Ook interessant voor jou :