New York … here we come !

4disa travel condetta New York

 

Onze reis naar het oosten van de VS begonnen we meteen met een hoogtepunt : New York. Trok deze stad ons aan of schrikte hij ons eerder af ? Iedereen heeft wel zijn eigen verwachtingen. Onze dochter van elf keek vooral uit naar de gele taxi’s van op tv. Anderen willen shoppen. Wij wilden vooral de sfeer opsnuiven en lieten de stad dus op ons af komen. Benieuwd.

 

4disa travel condetta New YorkEen mega metropool is het : bijna 10 miljoen mensen, van allerlei afkomst, op een kleine 800m². Zeg maar ruwweg gans België op een derde van West-Vlaanderen. Daar moeten wolken-krabbers van komen. En die zijn gewoon indrukwekkend. Het is een stad met andere afmetingen : hoger, en dus diepere views met heel kleine autootjes en minimensjes. Zeer goed te zien vanop het terras van het Novotel aan Times Square, waar we logeerden.

Reizen is keuzes maken. Zeker als je maar vier dagen kunt doorbrengen in NWC. We begonnen met Liberty Island, met het Vrijheidsbeeld. Een korte boottocht vanuit Battery Park helemaal onderaan Manhattan, bracht ons naar dit kleine eiland. Dit geeft je de kans om het Vrijheidsbeeld (1886) uit verschillende perspectieven te bewonderen. Het beeld werd ontworpen door Gustav Eiffel (ja, die) en werd door Frankrijk aan de VS geschonken naar aanleiding van 100 jaar Onafhankelijkheidsverklaring . Rond het beeld staan mooie, kleine sculpturen die o.a. hiernaar verwijzen. Later werd het beeld vooral een symbool voor de vrijheid en verwelkoming van de vele immigranten.

 

 

4disa travel condetta New York4disa travel condetta New YorkDeze nieuwe Amerikaanse burgers werden kwamen aan op het vlakbij gelegen Ellis Island en werden dus als het ware door het Vrijheidsbeeld begroet. Een met veel emotie beladen plek. Later, terug in eigen land, zijn we het Red Star museum gaan bezoeken  in Antwerpen : het vertrekpunt voor velen die de overtocht waagden en uiteindelijk aankwamen op Ellis Island. Het was wel verrassend om hiernaar een verwijzing te vinden om Ellis Island in de vorm van een culinair boek.

 

 

New York leent zich véél beter tot fietsen dan Brussel bijvoorbeeld.

 ’s Anderendaags gingen we met de fiets op pad. Achteraf gezien was dit een schitterend idee. We deden een fietstocht langs de Hudson rivier, hielden halt aan Ground Zero (we schrijven 2010 : toen waren de werken volop aan de gang voor het nieuwe One World Trade Center, dat in 2014 klaar was), en fietsten door de smalle Wall Street, over de Brooklyn en de Manhattan Bridge, tot in China Town. Een prachtige dag was dit ! Toen hadden we nog geen contact met Jacqueline Goossens, de Vlaamse New York gids die privé rondleidingen geeft te voet of met de fiets, afgestemd op je eigen interesses. Hadden we dat toen geweten …

 

We wilden ook eens New York vanuit de hoogte bekijken. Op dat moment was de Empire State Building met z’n 394m. het hoogste gebouw van de stad. Maar wij kozen voor een fantastisch uitzicht van op het brede buitenterras van de ‘Top of the Rock’ in het Rockefeller Center, bekend van de iconische zwart-wit foto ‘Lunch atop a Skyscraper’. Het is een ervaring om met de razendsnelle lift naar boven gebracht te worden om daar dan van een schitterend 360° uitzicht te genieten over o.a. Central Park en Empire State Building.

 

Natuurlijk gingen we ook even langs in Fifth Avenue, om te shoppen (of toch eens te kijken) en naar het – voor ons althans – obligate Hard Rock Café. En we pikten ook nog musical ‘Mary Poppins’ in het Amsterdam Theatre mee.

 

4disa travel condetta New York

 

Tijdens onze fietstocht en wandelingen merkten we dat er overal gezellige pleintjes en parkjes zijn, waar mensen samen komen, samen lunchen, samen debatteren of musiceren.
Best aangenaam !

New York is een stad die bruist van het leven, maar wij hadden niet de indruk dat het te druk, te lawaaierig of te vuil is. Integendeel : it’s a nice place to discover.

 

Marc & Isabelle

 

Lees ook de tips van de Vlaams-New Yorkse stadsgids Jacqueline Goossens.

 

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:


Ook interessant voor jou :