Lissabon

4Disa Travel Lissabon
Hallo ! Zin in een citytrip zonder veel poespas, niet té veel drukte, niet té toeristisch, maar gewoon gezellig met veel beziens-waardigheden? Wel, Lissabon heeft ons kunnen bekoren ! De stad is niet erg groot, maar is buitengewoon aangenaam voor de ‘meerwaardezoeker’ : cultuur, rust, een goed klimaat en gastronomie. Wie wou meer ?

 

Lissabon telt enkele stadswijken. De benedenstad, Baixa Pombalina, is het centrum van Lissabon. Hier start onze wandeling aan het Rossio, wat een populaire naam is voor het Pedro IV-plein. Dit plein is sinds de Middeleeuwen al het centrum van Lissabon. Toen was het de ‘place to be’ voor stierengevechten en executies, maar was toen ook – en nog steeds – vooral een ontmoetingsplaats. Vlakbij liggen nog twee prachtige pleinen : het indrukwekkende Praça do Comércio, langs de Taag, en Praça dos Restauradores.

sv1001624Disa Travel Condetta LissabonMet de Elevador de Santa Justa – ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel en gebouwd begin 1900 – bereiken we een stadsdeel dat zowat 30m hoger ligt : Bairro Alto, een uitgangs-buurt met vele restaurants en bars. Doe je het te voet, dan wachten je tientallen trappen :-).

Aan de andere kant van het centrum – oostwaarts – ligt Alfalma. Dit is een typische oude volkswijk, die met z’n talrijke smalle en vooral steile straatjes, trappen en steegjes een beziens-waardigheid is. Gezelligheid en authenticiteit troef hier. Hier vind je ook de prachtige Kathedraal van Lissabon, de oudste kerk van de stad; beslist een bezoekje waard.

 

Typisch voor Lissabon zijn de tramlijnen, die je zonder teletijdmachine een stuk terug in de tijd katapulteren. Folklore, maar nog steeds in functionele dienst.

De stad heeft ook twee bezienswaardige bruggen. De Ponte 25 de Abril, een hangbrug van maar liefst 2.278m lang en geïnspireerd is op  – hoe kan het anders – de Oakland Bay Bridge in San Francisco. Deze brug verbindt de benedenstad met Alfalma. Maar ook meer moderne bouwwerken kunnen ons bekoren, zoals de 17km lange Vasco da Gama-brug, gebouwd voor de wereldexpo van 1998.

 

4Disa Travel Condetta LissabonAls een engelbewaarder waakt het Castelo de São Jorge vanop de hoger gelegen heuvel over de stad, met zijn brede vleugels uitgespreid over de heuvelkam.

 

 

Deze vaak fel bevochten burcht, waarvan de geschiedenis terug gaat tot 6 eeuwen voor Christus, leert mij alvast een lesje : hoeveel geschiedenis, leed en vermaak, kunnen stenen in zich dragen ?

 

 

Iets buiten de stad ligt Santa Maria de Belém. Beslist een bezoek waard omwille van het historisch – en wereld – erfgoed, zoals de Torre de Belém en het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos (hier ligt trouwens Vasco da Gama, de ontdekkingsreiziger, begraven). Naast het Padrão dos Descobrimentos kun je niet kijken; een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de-16de eeuw de wereld hebben verkend. Het bouwwerk is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen.

Een paar kilometer ten oosten van het centrum ligt het “nieuwe centrum”, Parque das Nações, gebouwd naar aanleiding van Expo ’98. Hier vind je onder meer de Torre Vasco da Gama (een kabelbaan), het Oceanário de Lisboa (een aquarium), het Vasco da Gama-winkelcentrum en het treinstation Gare do Oriente. Maar dit deel hebben we helaas niet kunnen bezoeken. Volgende keer dan maar 🙂 ?

Onze tips :
  • Het “Teatro Da Trindade”, een schitterend gebouw, met een heerlijk aanbod aan cultuur en lokale gastronomie in een ongedwongen sfeer. Zowat de upgrade versie van de ‘Vooruit’ in Lissabon.
  • Het “Porto Museum”, maar neem wel wat cash mee …
  • Het “Tram Museum”, klein maar fijn.
  • En … er is ook een strand, voor de liefhebbers ;-).
Nuttige links :

 

Marc & Isabelle

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:


Ook interessant voor jou : 

MilaanSelectair 4Disa Travel Milaan

 

BerlijnSelectair 4Disa Travel Berlijn

 


4Disa Travel Condetta Lissabon