Japan, de Rijzende Zon (2)

Selectair 4Disa Travel Blog Japan
 
Las je het eerste deel van dit blogartikel al? Nee? Dat moet je dan zeker eerst doen. Want in dit tweede deel zetten we onze verkenningstocht door JAPAN gewoon verder. Ik ben op studiereis om samen met enkele collega-reisagenten het “Land van de Rijzende Zon” beter te leren kennen. Hier trekken we naar Kyoto, Nara en Osaka. 
 

KYOTO

We trekken verder naar het westen, naar Kyoto, een stad met 1,5 miljoen inwoners. Het kleinere broertje van Tokyo, maar toch is het er drukker en luidruchtiger. Het is een belangrijk knooppunt van spoorwegen. Het station is dan ook werkelijk indrukwekkend: het telt 15 verdiepingen, 2 winkelcentra en een hotel. Daarnaast vind je nergens meer tempels en schrijnen dan in Kyoto.

 

Nishi Hongan-ji tempel

Ten noordwesten van het station bezoeken we de Nishi Hongan-ji tempel, een boeddhistische tempel die oorspronkelijk dateert uit de 14e eeuw en vandaag ook Unesco werelderfgoed is. Beslist een bezoek waard!

 

Kooklessen

Met gulle gastvrijheid werden we ontvangen door enkele locals voor een workshop ‘Japans koken’. Geen sushi, zoals we hadden verwacht, maar wel typische gerechten. Je lust het of je lust het niet. Zeker is dat tofu op zich echt geen smaak heeft.

 

Ginkaku-ji tempel

Ook nog de het ‘zilveren paviljoen’ of ‘zilveren tempel’ genoemd. Deze tempel dateert uit de 15e eeuw en werd gebouwd als reactie op ‘het gouden paviljoen’ Kinkaku-ji. Het was de bedoeling om de tempel volledig met zilver te bedekken, maar door oorlogsgeweld werd de tempel nooit afgewerkt en al zeker niet met zilver.  Beide tempels waren bedoeld voor een ‘shogun’ (de ‘generaal’) die er zich in alle rust kon terug trekken en kon genieten van de mooie tuin. Dat hebben wij ook gedaan, met volle teugen: genoten van de schitterende herfstkleuren.

 
Het Pad der Filosofen & de Eikando tempel

Het wandel-‘Pad der Filosofen’ volgt de loop van een kanaaltje en is prachtig door de vele kerselaars die vooral in de lente niet alleen veel toeristen, maar ook veel Japanners weten te lokken. De wandeling duurt ongeveer 30’, maar onderweg zijn er vele mooie bezienswaardigheden zodat er af en toe even halt gehouden wordt.  De Eikando tempel is vooral gekend omwille van de prachtige herfstkleuren van zijn tuin.

 

Kinkaku-ji tempel

Deze tempel vind je in het noordwesten van Kyoto en is één van de bekendste toeristische trekpleisters van heel Japan omwille het ‘gouden paviljoen’. Deze pagode is nagenoeg volledig bedekt met bladgoud en weerspiegelt schitterend in het water dat het omringt.

Ryoan-ji tempel

In een stille buitenwijk staat deze Zen-boeddhistische tempel “van de vreedzame draak” in een alweer schitterende Japanse tuin.

 

Muro-Akame-Aoyama-Quasi National Park

Ten zuiden van Kyoto bezoeken we dit uitgestrekt natuurpark, met o.a. de 48 watervallen van Akame. Hier zouden de Ninja’s hun opleiding gekregen hebben.

Villa Sassayuri-ann

In Uda, een afgelegen dorp, worden we verwelkomd in privévilla Villa Sasayuri-ann. Onze gastheer is een – zeer wereldse – monnik, die ons meteen uitnodigt voor een theeceremonie. Later krijgen we nog een privéconcert van een lokale fluitist. Hier logeren we ook een nacht.

Murō-ji tempel

In Uda bezoeken we ook de kleinste, 5 verdiepingen tellende pagode in openlucht, die deel uitmaakt van de  Murō-ji tempel, die in tegenstelling tot de meeste tempels ook toegankelijk was voor vrouwen.

 

NARA

Daarna trekken we naar Nara, een stad ten zuiden van Kyoto en ten oosten van Osaka, met ongeveer 365.000 inwoners. Ook deze stad trekt veel toeristen aan omwille van de talrijke bezienswaardigheden (tempels en schrijnen).

 

Tōdai-ji tempel

Tōdai-ji is een boeddhistisch tempelcomplex, gebouwd in de 8e eeuw. Het bevat het grootste houten gebouw ter wereld: de ‘hal van de Grote Boeddha’. Binnenin vind je dan weer het grootste bronzen boeddhabeeld van Japan: 16.2m hoog en 500 ton zwaar. Verder vind je er de houten standbeelden van de Niō, afschrikwekkend kijkende beschermgoden van 8.5m hoog.

 

OSAKA

Onze reis eindigt in Osaka, het Las Vegas van Japan. Neonlichtreclames, winkeltjes, restaurants, alles is voorhanden. De stad telt zo’n 2.7 miljoen inwoners, maar door de economische bedrijvigheid stijgt dit aantal overdag gemakkelijk naar 3.5 miljoen. Helaas hebben we niet veel van deze stad gezien; we verbleven er slechts één avond, maar misschien was dit wel voldoende. ’s Morgens vroeg trokken we opnieuw huiswaarts.

 

 

 

JAPAN is een fascinerende bestemming: de indrukwekkende steden, de machtige natuur, de vriendelijke en gedisciplineerde bevolking, het bijzondere eten, de opvallende netheid, de ontelbare tempels en schrijnen en hun prachtige tuinen. Een opmerkelijke ontdekkingstocht!

 

Isabelle

 

 

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:

 

 


Ook interessant voor jou :