HELP ! Ik heb online geboekt !

4disa travel help online geboekt
Met deze opener komen mensen vaak ons kantoor binnen, in allerijl en in paniek. Ze hebben online een reis geboekt en worden nu geconfronteerd met een onverwacht probleem. Wat nu ? Digitaal lijkt synoniem te staan voor een doe-het-zelf aanpak, gemakkelijker, sneller en goedkoper. Maar is het ook verstandiger ? Weinig mensen weten dat de reissector heel bijzonder is, met speciale spelregels die door de klant niet altijd gekend zijn. Dit draagt er toe bij dat er heel wat misvattingen bestaan over de zogenaamde ‘voordelen’ van online boeken. Vanuit mijn dagelijkse praktijk zet ik graag de 8 belangrijkste MISVERSTANDEN even op een rijtje.

 

1. Online is niet gelijk aan goedkoper.
• Reisagenten bedingen zeer gunstige prijzen via touroperators en zogenaamde aankoopcentrales die vluchten en hotelkamers in grote aantallen aan de bron inkopen. Zo kunnen zij deze vluchten en kamers aanbieden aan een zeer voordelige prijs. Hetzelfde product betaal je bij een online boeking systematisch duurder. Soms zijn er wel promotieacties van bvb. hoteliers waardoor je een ‘koopje’ kunt doen, maar dit is altijd de uitzondering, nooit de regel.
• Online word je gelokt met onvolledige prijzen. Het is pas wanneer je alle toeslagen, taksen, reservatie- en andere kosten er bij optelt dat je plots een heel ander plaatje krijgt.
• Tenslotte wijzigen prijzen in de reissector zo goed als van uur tot uur! De prijs van vliegtuigtickets die je vandaag ziet, is morgen anders. Online word je hier zelden op attent gemaakt.

⇒ Reisagenten bieden je dus de beste prijzen
voor vergelijkbare producten. 


2. Online verzekert geen onvoorziene omstandigheden.
Ik wil niet doemdenken, maar laten we even realistisch zijn : 11/09, sars, aswolken, terroristische aanslagen, stakingen van luchtverkeersleiders, enz. In geval van dergelijke situaties kun je online nergens terecht ! Een reisagent daarentegen zal je kunnen bijstaan en je met een heel persoonlijke en individuele aanpak begeleiden naar oplossingen.
Wij, als reisagent, zijn bovendien verzekert tegen ‘financieel onvermogen’. We werken enkel samen met touroperators die óók verzekerd zijn. Indien één van hen in de financiële problemen komt of failliet gaat, kan onze klant toch op reis vertrekken of krijgt hij zijn reissom terug betaald.

⇒ Reisagenten fungeren als een buffer van zekerheid.


3. Online ben je een nummer, geen persoon.
Dit is evident : wij – reisagenten – kennen onze klanten. We weten wat ze verlangen van hun vakantie, waar ze belang aan hechten, wat ze wensen en ook wat ze willen vermijden. Mensen boeken online vaak om het even wat, als de prijs maar goed zit, en komen zo in situaties terecht die ze hoegenaamd niet willen. Voor ons – reisagenten – zijn onze klanten echter onze zorg. En dan nog welgemeend. Wij willen voor hen enkel het beste. Daarom is advies en service voor ons prioritair. Voor ‘online’ telt enkel de verkoop.

⇒ Reisagenten zijn jouw persoonlijk aanspreekpunt
als je vragen of problemen hebt.


4. Online koop je niet wat best is voor jou.
Reisagenten kennen niet alleen hun klanten, ze kennen ook de bestemmingen, de hotels, de excursies en hebben zicht op alle vluchtgegevens. Zij zijn dus ideaal geplaatst om een ideale match te maken tussen de verwachtingen van de klant, het beschikbare budget en het aanbod. Op het internet worden vaak appelen met peren vergeleken (als er al vergeleken wordt), terwijl de klant misschien op zoek is naar aardbeien. Het online aanbod is enorm, maar hoe vind je daar als leek je jongen nog in terug ? Het is onbegonnen werk, maar voor de reisagent is het zijn/haar beroep.

⇒ Reisagenten zijn matchmakers :
ze helpen je de beste keuzes te maken uit het enorme aanbod.

5. Online houdt je dom op het vlak van administratieve, maar belangrijke ‘details’.
Het komt echt heel vaak voor dat er mensen in ons kantoor komen met problemen die perfect te voorkomen waren : vereiste reisdocumenten, correcte betalingen, vervallen paspoorten, vereiste kids-ID’s, visa aanvragen, vaccinaties, verzekeringen, esta-formulieren, noem maar op… Er zijn heel wat mensen die online geboekt hebben en die simpelweg niet kunnen vertrekken omdat hun papieren niet in orde zijn. Dit is zuur, maar perfect te voorkomen.

⇒ Reisagenten verlenen een full-service :
ook de vereiste papieren worden in orde gebracht.


6. Online kun je nergens terecht als je klachten hebt.
Helaas verlopen niet alle reizen zoals gepland. Af en toe zijn er klachten : een hotel dat zijn verplichtingen niet nakomt, een excursie die niet is kunnen doorgaan, enz. Als je online geboekt hebt kun je nergens terecht met je klachten.

⇒ Reisagenten regelen tussenkomsten en follow up
in geval van klachten.


help-button-66608_960_720

7. Online is niet gelijk aan sneller.
Online is wel gelijk aan ‘té snel’. Men rekent er op dat je impulsieve beslissingen neemt. Waar je dan niet meer kunt op terugkomen. Vanuit je luie zetel wordt je het gevoel gesuggereerd dat je controle hebt over alles en iedereen, en dat jouw wens in een oogwenk zal vervuld worden, terwijl men er enkel op uit is om een impulsieve klik te ontlokken. Bezint echter eer ge begint, zegt het spreekwoord. Een reisagent zorgt er voor dat u weet waar u aan begint. Dat u bewust kiest (of niet kiest) voor bepaalde opties. En ja, soms gaat dat trager, maar het maakt jouw reis wel rijker, én veiliger.

⇒ Reisagenten zijn vlot beschikbaar, op kantoor, per telefoon,
per mail of via sociale media.


8. Online boeken is niet slimmer.
Veel mensen zien de reisagent als een overbodige schakel. Als je niet weet hoe de reisindustrie georganiseerd is, dan begrijp ik deze reactie. Maar met dit artikel hoop ik te hebben aangetoond dat reisagenten professionals zijn die het onderste uit de kan halen om hun klanten de beste service te kunnen geven. Alles zelf willen doen is immers niet altijd een teken van onafhankelijkheid en profijt, wel integendeel.

⇒ Reisagent zijn is een beroep !

 

 

Isabelle

Wil je hier op reageren, dan kan dit via deze knop :

 

 


Ook interessant voor jou :