De Azoren

4Disa Travel Condetta Azoren
Leg je vinger op het zuiden van Portugal, zo net onder Lissabon, en trek een streep naar links van zo’n 1500 km, de Atlantische oceaan in. Daar bevinden zich de Azoren, een archipel bestaande uit 9 bewoonde (en enkele onbewoonde) eilanden die sinds 1976 een autonome regio vormen van Portugal.

De eilanden worden verdeeld in 3 groepen : de oostelijke groep (met São Miguel en Santa Maria), de centrale groep (met Terceira, Pico, Faial, São Jorge en Graciosa) in het midden, en de westelijke groep (met Flores en Corvo). De archipel heeft een totale landoppervlakte van ca. 2328 km2. Ter vergelijking : Oost-Vlaanderen telt zo’n 3000 km2.

 

Wij zijn op ontdekkingstocht gegaan eind augustus en hebben 4 eilanden bezocht, in deze volgorde : SAO MIGUEL, SAO JORGE, PICO en TERCEIRA. Volg de link en je leest meer over elk eiland apart, maar hier zijn alvast enkele van onze ervaringen over de Azoren in het algemeen.

 

4disa travel condetta Azoren Soa MiguelHet klimaat:
Over de Azoren wordt met een lichte zin voor overdrijving gezegd dat je er elke dag de vier seizoenen hebt. De temperaturen zijn er in de zomer echt ideaal (eind augustus nog steeds tussen de 25 en 28°), maar de bewolking is nooit ver weg (gelukkig maar, want anders wordt het snel té warm). De toppen van de heuvels en bergen zijn vaak omsluierd door wolken, terwijl de kustlijnen er zonnig bij liggen. Ook een verfrissende bui moet je er regelmatig bij nemen, maar die duren nooit lang en houden de natuur mooi groen :-).

 

 

 De natuur:
Deze is overweldigend mooi ! Elk eiland heeft zijn eigen karakter en weet je op haar eigen manier in te palmen als je ergens langs een eenzame weg halt houdt om te genieten van de indrukwekkende panorama’s. Zelfs de stilte kan hier oorverdovend zijn. De Azoren zijn dan ook ideaal voor wandelaars ! Sommige bezienswaardigheden zijn bovendien pas te bezichtigen na een stevige tocht te voet.

 

 

 

Het toerisme:
De impact van het toerisme op de eigenheid van de Azoren is eerder beperkt. Het voelt alsof je als toerist uitgenodigd wordt om deel uit te maken van de lokale leefomstandigheden. Of hoe toerisme ook anders kan. Heel aangenaam. Weinig souvenierswinkels en helemaal geen opdringerige verkopers.

 

 

 

 De bevolking:
Wij hebben de Azorianen leren kennen als een heel respectvol volk. Zij respecteren de natuur; ze leven met de natuur, met haar grillen en met wat ze hen biedt. En ze respecteren ook elkaar. Dit merk je o.a. zeer goed in het verkeer, waar de voetganger – en zelfs het vee – alle prioriteit krijgt. Stress lijkt hier niet te bestaan. Geen toeterende auto’s. Geen luidruchtigheid zoals bij Spanjaarden, Italianen of Nederlanders. Er wordt ook hard gewerkt; samen op de landbouwvelden, bouwwerven of kleinere karweien uitvoeren. De voertaal is Portugees, of een dialect ervan. Maar velen hebben familiale banden met Canada of de VS, zodat het Engels hier toch zeer goed ingeburgerd is. In de straten hoor je locals trouwens vaak onderling bezig in het ‘echt’ Amerikaans. 

De keuken:
De lokale gerechten worden vooral vergezeld door koolhydraten, zoals maïs, verschillende soorten aardappelen, kikkererwten en bonen. Meestal worden rijst en frietjes samen geserveerd. Vlees en vis zijn smaakvol en de keuze is groot. Maar op restaurant vraag je best vooraf wat voorradig is, want niet alles wat er op de kaart staat, hebben ze op dat ogenblik in huis. Daarnaast behoren pizza’s en hamburgers wel tot het dagelijkse aanbod. De prijzen zijn vooral voor dranken en voor de lokale keuken zéér voordelig.

 

  

Het gebeurt zelden dat wij zeggen: “dit is een plaats op de wereld waar we nog zullen terugkomen”. Dat zeggen we meestal niet ‘uit principe’; omdat we vinden dat er op deze wereld zoveel te zien is dat je niet moet terug gaan waar je al geweest bent. Maar deze Azoren doen ons voor het eerst twijfelen. Dit is echt een heerlijke plek op aarde !

 

Marc & Isabelle

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:

CTA knop


Lees meer over : 


Ook interessant voor jou : 


4disa travel condetta azoren