Cuba

Selectair 4Disa Travel Cuba
 
Wij hebben begin december, dus na het orkaanseizoen (september-oktober), een fantastische rondrit met een huurauto gemaakt door Cuba. Van Havana naar Vinales, langs Trinidad naar Camaguey, helemaal naar het zuiden tot Santiago de Cuba, om af te sluiten op het strand van Varadero om een paar dagen uit te blazen.

 

4Disa Travel condetta cuba

 

4Disa Travel condetta cubaDe start was dus meteen de hoofdstad, HAVANA, met haar prachtige lanen, de mooie steegjes in het oude stadsdeel langs de baai, maar ook met de armtierige achterbuurten. De prachtige oldtimers rijden er nog steeds rond in alle kleuren van de regenboog. Leuk om een toertje te doen in die wagens, maar om Havana zelf te bezoeken (sommige dingen liggen te veraf om te voet te doen) kun je best een hop on hop off bus nemen. Fidel Castro was net gestorven (2016); er hing dus een beetje een vreemde sfeer.  Van andere toeristen die de week ervoor op doortocht in Havana waren geweest, hoorden we verhalen over muziek op elke straathoek, maar door de rouwperiode hebben wij dat helaas niet kunnen meemaken.

 

 

Van het standbeeld
rechts wordt
verteld dat
het geluk brengt
als je met
je rechterhand
zijn linkerhand
vast neemt en
met je linkerhand 
zijn baard.

Zonder garanties ...

 

 

 

Het moet gezegd : die Cubanen hebben verstand van eten en drinken. Overal waar we tijdens onze rondrit geweest zijn, zelf in eenvoudige wegrestaurants, hebben we heel lekker gegeten. In de hotels lagen de meest uiteenlopende lekkernijen op ons te wachten op het buffet, tot asperges toe. En dan die cocktails … mmmmh de cocktails :-D. Natuurlijk smaakt alles nog beter onder een stralende zon, maar wat waren die lekker ! De pina colada in een ananas gepresenteerd, de mojito’s, de caiperinha’s, noem maar op … !

 

 

Naast Havana, zijn VINALES en TRINIDAD mij het meest bijgebleven. Vinales is een oud koloniaal dorpje met een heel leuke sfeer. Het is wel zeer toeristisch. Trinidad is ook een stad(je) met een koloniaal verleden, waar er normaal stevig gedanst wordt, maar door de rouwperiode bleef het bij ‘van horen zeggen’. Het is daar wel heel warm in die kleine steegjes, neem een waaier mee en vergeet niet op tijd te drinken :-), bijvoorbeeld in de bar waar Ernest Hemingway vaak uithing toen hij in Cuba woonde (hij woonde trouwens ook een tijdje op het nabij gelegen Key West). 

 

 

De andere steden zijn op hun manier ook mooi,
maar Havana, Vinales en Trinidad vormen samen
toch mijn persoonlijke top 3.

 

 

Ze hadden me op voorhand gewaarschuwd voor de slechte staat van de wegen in Cuba, maar doordat wij dezelfde route hebben genomen als Castro’s rouwstoet, van noord naar zuid, waren de meeste putjes gevuld en viel het putjesgehalte dus wel mee. Op de “autostrade” gaan de locals heel gezwind over de middenberm om in de andere richting hun weg verder te zetten. Dus pasten wij ons even gezwind aan : voor een sanitaire pitstop keerden we braafjes op een daarvoor voorziene plaats om de accommodatie aan de andere kant van de autostrade te kunnen bereiken. Toen we opnieuw in de oorspronkelijke richting wilden verder rijden, was hier geen plaats voorzien om te keren. Dus hadden we de keuze : 100 km omrijden, ofwel zoals echte locals keren over de middenberm ;-).

 

 

De autostrade, dat is hier iets speciaals : mensen met paard en kar, voetgangers, fietsers, mensen die plots van richting veranderen…, enfin, spannende tijden. Opletten is dus de boodschap, maar in ruil krijg je magische vergezichten te zien !

 

 

O ja, ook nog even vermelden dat, als je wil surfen, er overal in Cuba hotspots zijn, in hotels, op pleintjes met internet voor toeristen. Je koopt best een kaartje als je daartoe de kans hebt (bv. 2 uur toegang tot het internet), want niet overal waar er hotspots zijn, zijn de kaartjes ook verkrijgbaar.

Laurence

 

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:


Ook interessant voor jou :