Lake Powell & Antelope Canyon (Arizona)

selectair 4disa travel arizona glen canyon lake powell antelope canyon flash floods
 
Lake Powell is een stuwmeer dat ontstaan is na de bouw van de indrukwekkende Glen Canyon Dam in Arizona. Het is het op één na grootste kunstmatige stuwmeer van de VS met een 3100 km lange oever en tientallen inhammen, baaien en riviermondingen. Rondom liggen talloze canyons en enkele restanten van Indiaanse nederzettingen. Het meer biedt zeer veel mogelijkheden tot openluchtrecreatie en watersporten.

 

 

De GLEN CANYON DAM werd gebouwd in 1963 en doet dienst als elektriciteitscentrale. Het is een indrukwekkend bouwwerk, met een spanwijdte van 457 meter en een hoogte van 217 meter (vanaf de bodem van het meer). Je kunt het bezoeken onder begeleiding met een gids en mits het respecteren van de  strikte veiligheidsvoorschriften. Zeker een aanrader !

 

Nóg een aanrader is de ANTELOPE CANYON, één van de mooiste sleuf canyons (in vergelijking met de ‘gewone’ canyons zeer smal en vaak niet erg diep) van de VS, in het gebied van de Navajo indianen. Ze zijn privé niet te bezoeken, enkel onder begeleiding.  Sleuf canyons worden gevormd door “Flash Floods”, die meestal in de zomer ontstaan door plotse regenbuien en overvloedige regenval. Hierdoor stijgen de rivieren en zetten met een enorme snelheid de streek onder water. De rotsen zijn van zandsteen en dus vrij poreus, en doordat het water hardere keien en rotsen meesleurt, ontstaat er een sleuf. De wind doet op haar beurt haar werk en polijst de wanden glad. Zo ontstaan er golven, krommingen en bogen.

 

De schoonheid van een sleuf canyon ontstaat door het zonlicht dat op verschillende tijdstippen van de dag door de openingen schijnt en de kleurrijke zandsteen belicht. Bovenaan vind je alle variaties van oranje en rood, terwijl dieper in de sleuf de kleur verandert naar tinten van paars en grijs. Het schouwspel dat je te zien krijgt is fantastisch.

 

selectair 4disa travel arizona glen canyon lake powell antelope canyon flash floods

 

Marc & Isabelle

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:


Ook interessant voor jou :