ALASKA – The Last Frontier ! (Deel 2)

4Disa Travel Condetta Alaska
 
VALDEZ (“Valdiezz’): Exxon Valdez en ijsbergen

Valdez, vooral bekend voor zijn oliepijplijn en de verschrikkelijke natuurramp met de Exxon Valdez (1989), is prachtig gelegen. We boeken een dagtrip naar de Columbia gletsjer bij de Stan Stephens Co. Mooie dag voor een tocht op het water: geen wind en weinig stroming. Wij krijgen bezoek van otters, zeehonden, puffins (met hun felgekleurde bekjes) en zeeleeuwen. Bij het naderen van de ijsbergen zakt de temperatuur drastisch. Mutsen en handschoenen worden boven gehaald. We kunnen naderen tot op 4 km van de ijswand. De rest is voor de telelens, met indrukwekkend resultaat.

Naar CHITINA : afspraak met een ‘bushpilot’

Tijdens een korte rit naar Chitina zien we vooral veel basket-vissers en vismolens. Het ‘vliegveld’ van Chitina, ziet er allesbehalve veelbelovend uit : een half voetbalveld met een barak, wat parkeerplaatsen en 1 rood vliegtuigje. Voor de rest niemand te zien. Later komen de andere passagiers (nog 6) aan en nog een tijdje later landen onze 2 luchttaxi’s. Wat dan volgt is een adembenemende (!!) vlucht naar McCarthy. Een busje brengt ons over een hobbelige weg naar Kennicott Lodge. Kennicott is een oude mijnstad, waar men blijkbaar drie restauratiefasen in acht heeft genomen : ‘laten liggen’ (er liggen tonnen oud ijzer), ‘niet laten instorten’ en ‘terug opbouwen’. De volgende morgen ondernemen we een gletsjertocht onder deskundige leiding van Zach, ’s avonds afgerond met een interessant bezoek aan de mijnsite.

4Disa Travel Condetta Alaska

Kennicott gletsjer

4Disa Travel Condetta Alaska

Kennicott

 
Van CHITINA naar FAIRBANKS

Een lange rit (600 km), met veel ‘zichtjes’, een stop in Delta Junction en North Pole (een oversized 365/365 kerstmarkt). Fairbanks zelf is een klein aangenaam stadje aan de Chena rivier. Door de hevige regenval van de laatste dagen is er hier en daar toch wat wateroverlast. We bezoeken het volgestouwd ‘Museum of the North’, ondergebracht in een afschuwelijk gebouw, en vooral gewijd aan de Inuit. Creamer’s Field is dan weer ideaal voor het spotten van kraanvogels, en er is een kleine maar fijne botanische tuin. Verder valt het op dat het leger sterk aanwezig is (Fort Wainwright); de Russen zitten dan ook vlakbij …

Op weg naar DENALI

Een korte rit met verrassende tussenstops : Ester, oorspronkelijk een goudmijn stadje, nu nog een autobussenkerkhof, met nog een echte saloon en andere typische merkwaardigheden; Nenana, met een railway museum en de ‘tripod’ voor de jaarlijkse ‘Nenana Ice Classic’, waarbij moet geraden worden wanneer het ijs zal breken op de Tanana River.

4Disa Travel Condetta Alaska

Cathedral Mountain

 
DENALI National Park & MOUNT McKINLEY/Denali (6168m)

We maken eerst even kennis met dit park via het Visitors Center en het Wildness Access Center. Daarna verkennen we de ‘horse shoe lake trail’ en hebben al onmiddellijk prijs met mama en baby moose en een bever. Het dorpje in de buurt van Denali, Healy, doet ons denken aan Blankenberge. We trekken op dagtocht met de bus naar Eielson Visitors Center en spotten grizzly bears, moose, caribou en Dall sheep, met hun prachtige hoorns. De volgende dag verkennen we met een ranger Cathedral Mountain, vanwaar we een prachtig zicht hebben op Denali Mountain. Op de terugweg stopt de bus voor een nest ‘willow ptarmigan’ (sneeuwhoen, de mascotte van Denali). Na de sledehondenshow keren we via de Rock Creek trail en de Road Side trail terug.

 

Het meest onvergetelijk moment was ongetwijfeld de fantastische gletsjertocht in Denali National Park en het bezoek aan Kennicott !

 
Van DENALI naar TALKEETNA

Talkeetna, de obligate stop op weg naar Anchorage. De place to be voor de laatste souvenirs; het dorpje heeft dan ook niet veel meer te bieden. Alhoewel, er is een bijzondere ‘historic walk’ en het lokale museum schenkt veel aandacht aan de pioniersvrouwen en de beklimming van Mount Denali. Bij de rangers kun je een indrukwekkende video bekijken over de beklimming ervan. ’s Anderendaags proberen we de River hike. Het wordt veel, heel veel improviseren, met op het einde natte voeten en een stortbui om af te sluiten. Onze bottines zullen nog twee dagen nat blijven.

En … terug naar ANCHORAGE

Onze laatste 200 km van de roadtrip (2222 km). We logeren deze keer in een B&B, in een modern optrekje bij de rivier, met dinner in ‘The Brewhouse’. Onze laatste dag levert nog een aantal surprises op. Zo kunnen we uiteindelijk wel de ‘Bore Tide’ zien, ontdekken we per toeval een ‘zalmval-rivier’ en kunnen we via de treintunnel naar Witthier voor een kort bezoek.

 

Dit was onze trip :
Brussel – Reykjavik – Anchorage (3+7u)
Anchorage | Homer via Hope | Seward | Palmer |
Valdez via Cooper Crossing | Chitina-McCarthy-Chitina |
Fairbanks | Denali via Ester en Nenana | Talkeetna | Anchorage | Witthier

 

Lees ook : ALASKA – The Last Frontier ! (Deel 1)selectair 4disa travel alaska

 Ingrid & Dirk

 

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:

CTA knop


Ook interessant voor jou : 


4Disa Travel Condetta Alaska

 

4Disa Travel Condetta Alaska