ALASKA – The Last Frontier ! (Deel 1)

4Disa Travel Condetta Alaska
 
Op de officiële website voor toerisme in Alaska verwelkomt de gouverneur ons met deze woorden : “Alaska verschilt van elke andere bestemming in de wereld. Elke dag biedt een onvergetelijke herinnering: een moeder eland met kalf, gletsjers en bergen, unieke inheemse culturen, de Russische erfenis en de ‘Gold Rush’ dagen.” Hij nodigt ons bovendien ook uit om “the Great Land” spoedig eens te bezoeken. Wel, wij zijn op zijn uitnodiging ingegaan !

 

Alaska is de grootste staat van de VS en is zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen. Er wonen 800.000 mensen, waarvan de ongeveer de helft in de buurt van Anchorage, de grootste stad van Alaska, wonen (de hoofdstad is Juneau). Om Alaska te bezoeken moeten er dus keuzes gemaakt worden. Dit was onze trip :

Brussel – Reykjavik – Anchorage (3+7u)
Anchorage | Homer via Hope | Seward | Palmer |
Valdez via Cooper Crossing | Chitina-McCarthy-Chitina |
Fairbanks | Denali via Ester en Nenana | Talkeetna | Anchorage | Witthier

 

4Disa Travel Condetta AlaskaANCHORAGE (Ankerplaats)

De meest bedrijvige stad van de hele regio. 4th en 5th street zijn de belangrijkste aders van de stad. Er is een prachtig museum met zeer regelmatig nieuwe tentoonstellingen. In Ship Creek kun je aan ‘salmon viewing’ doen, samen met de ‘shorebirds’. Als trektocht kun je de Tony Knowles coastel trail aanpakken, die gedurende 20 km de zeearm (Turnagain Arms) volgt. Verder bezoeken we de botanical garden (klein maar fijn, met een waarschuwing voor beren), het native heritage center (een soort lokaal Bokrijk met dans, gezang en eskimospelen. Met wat geluk kun je de “bore tide”, waarbij de zee het even overneemt van de rivier; (soms te) zien in Beluga Point.

 

Naar HOMER met tussenstop in HOPE.

Prachtige weg naar Homer met in de verte Denali Mountain. Tussenstop in Hope : 2 café’s (gesloten), 2 huisjes en 100 mobile-camions met nog veel meer vissers. The Moose is Loose is er de beste patisserie (in een straal van 200km). In Homer zelf logeren we bij Brigitte (een Duitse) en Willy (een Zwitser). Zij met haar passie voor tuinen, hij de handige harry met veel humor. In Homer heb je het Alaska Island & Ocean Center, waar je een ‘nature walk met ranger’ kunt regelen. Ook de ‘’Spit”, een landtong die 4 km de zee in loopt en een paradijs is voor vissers en gelukzoekers, is de moeite waard.

 

4Disa Travel Condetta Alaska

Op weg naar Homer

4Disa Travel Condetta Alaska

Homer

 
Naar SEWARD, een klein visserdorpje.

Veel heeft het stadje Seward niet te bieden. Het Sealife Center herbergt veel te grote vissen in veel te kleine bokalen, en het diner in de lodge – een kippen- en zalmburger – was afschuwelijk. Maar we doen wel een prachtige halve dag uitstap naar de Exit Glacier, waarvan de tijdslijn spectaculair is. Een voettocht naar ’the lost lake’ door een prachtig afwisselend landschap, op de tonen van ons beerbelletje (geen beer gezien, dus het werkt wel goed) en proevend van de ‘salmonberries’, een soort braambes.

 

Wat mij het meest is bijgebleven van Alaska is de grootsheid van de natuur en de eenzaamheid op de wegen. Hou je van wandelen en natuur, wil je de lekkerste zalm of heilbot ter wereld proeven, dan moet je in Alaska zijn ! 

4Disa Travel Condetta Alaska

Valdez

4Disa Travel Condetta Alaska

Seward

 
 
Op weg naar VALDEZ via PALMER

Héérlijke rit van Seward naar Valdez: heel veel afwisseling, een kleine beer gezien, ‘bald eagles’ – het nationale symbool van de USA – en een mannetjesmoose. Daar de afstand te groot is overnachten we in Palmer. Een Nederlander heeft zich hier gesetteld en … that’s it. Voor de rest is daar niets te zien. We zochten een centrum, maar dat is er niet. De volgende dag rijden we verder naar Valdez. Onderweg een stop in Copper Crossing, waar de tijd toch wel is blijven stilstaan.

 

Lees verder : ALASKA – The Last Frontier ! (Deel 2)selectair 4disa travel alaska

 

 Ingrid & Dirk

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:


Ook interessant voor jou : 


4Disa Travel Condetta Alaska