Spaans Baskenland

by 4Disa Travel
Selectair 4Disa Travel Spaans Baskenland
Elk jaar organiseert Selectair voor haar leden (113 onafhankelijke reiskantoren) een congres, met als doel samen de uitdagingen van de toekomst aan te pakken, te netwerken en een interessante toeristische bestemming te ontdekken. Deze keer trokken we naar Spaans Baskenland, onder begeleiding van een enthousiaste Baskische Dienst voor Toerisme.

 

Baskenland staat voor prachtige landschappen, gezellige steden,
top-gastronomie en een fiere, gastvrije lokale bevolking.

BILBAO

Bilbao is de meest bekende én grootste stad van deze regio. Wij brengen er maar enkele uren – in een druilige regen – door, voldoende voor een interessante stadswandeling met een gids. De stad ligt op één van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella, wat regelmatig aangeduid staat op de straatstenen in het oude centrum. Het weer valt tegen, maar toch heerst er een gezelligheid. Via de Santiagokathedraal en het stadhuis, komen we aan het indrukwekkende Guggenheimmuseum, dat zich op het uur in een dichte mist hult.

 

SAN SEBASTIAN

We congres gaat door in San Sebastian, 130 km ten oosten van Bilbao, en dus maar 20 km verwijderd van de Franse grens. Deze stad heeft werkelijk àlles : niet te groot, een gezellige oude kern en een prachtige baai aan de Golf van Biskaje. Een stadsgids neemt ons mee naar de mooiste plaatsjes en vertelt over de vele lokale gebruiken (zoals de café’s waar enkel mannen komen om te eten, te drinken en te zingen). Deze stad is vooral bekend van haar voetbalploeg Real Sociedad en van de wielerklassieker “Clásica San Sebastián”, maar heeft echt véél meer te bieden! Het is ietsje mondain, maar wij zijn enthousiast 🙂 !

 

VITORIA-GASTEIZ

Iets meer landinwaarts ligt Vitoria-Gasteiz, de 2e grootste stad van de regio. Door het drukke congresprogramma zien we deze stad enkel ‘s avonds, aan de hand van een “pintxos tour” (typisch noord-spaanse kleine snacks op brood). Ook deze stad voelt gezellig aan, maar is iets rustiger. 

 

LAGUARDIA

Een goeie 60 km verder landinwaarts komen we in de kleine gemeente Laguardia (“the Guard”), gelegen op een strategische heuvel, en omgeven door een muur. Om in de stad te komen moet je één van de vijf poorten passeren. Deze plaats is opgenomen in de lijst van de “mooiste dorpen van Spanje”. De kerk van Santa Maria is echt een bezoek waard: een indrukwekkend portiek wordt aan de hand van een serene voorstelling in al haar schoonheid getoond. Als reisagent trok een specifiek kunstwerk naast de kerk trok onze speciale aandacht: “Viageros” (de reiziger).  Verder draait de economie rond de wijnindustrie, waarover lees je meer hieronder.

 

TOP-GASTRONOMIE

Deze reis was een eye-opener op zich, maar vooral de gastronomie heeft ons werkelijk ontzettend verrast. Toegegeven, uit onwetendheid, want deze streek telt bij nader inzien alles samen een hoog aantal michelinsterren. We waren onder andere te gast in Restaurant Eneko in Bilbao voor een ‘tapas’ lunch.

 

RIOJA WIJN

We zitten midden in de “rioja”-streek, genoemd naar de de Rio Oja, een zij-rivier van de Ebro. We steken niet onder stoelen of banken dat we rijkelijk genoten hebben van al dit lekkers. Met onze speciale dank aan  Bodegas Valdemar, Bodegas Baigorri en Bodega El Fabulista.

 

LOKALE CULTUUR

We leerden ook enkele lokale gebruiken kennen, zoals “pelota” (een soort squach op een terrein zo groot als twee tennisvelden, met heel speciale ‘rackets’),  een spelletje “om-het-snelst-een-boomstam-klieven”, en de “Txalaparta” (een muziekinstrument van hout of steen, dat in duo bespeeld wordt; de naam verwijst naar ritmes die doen denken aan de draf van een paard).

 

Tot slot willen we de Toeristische Dienst van Baskenland van harte danken. Zij hebben ons vol trots de schoonheid en de troeven van het Baskenland laten ervaren en zo bijgedragen tot het succes van ons congres!

Eskerrik asko Euskal Herriko zerbitzu turistikoei esker kongresu honen arrakastarako ekarpen gogotsuagatik! 

 

Enkele inspirerende links:
tourism.euskadi.eus – bilbaoturismo.net –  vitoria-gasteiz.org – sansebastianturismoa.eus  – rutadelvinoderiojaalavesa.comvaldemar.es 

 

Isabelle & Marc

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:

 

 


Ook interessant voor jou : 

PugliaSelectair 4Disa Travel Puglia

 

Laat je inspireren!

Leave a Comment

2 + veertien =