Namibië

by 4Disa Travel
Selectair 4Disa Travel Blog Namibië Namibie
Namibië was voor ons een grote onbekende. Na Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika en Gambia waren we benieuwd naar deze bestemming. We wisten dat de natuur er prachtig is, maar veel wijzer dan dat waren we niet. Dus vertrokken met onze gebruikelijke ‘open mind’ naar ginder en lieten ons verrassen. Nog geen seconde spijt van gehad 😊 ! Zonder twijfel één van de onze mooiste reizen !

 

Eerst een paar weetjes :

1. Namibië ligt in zuidwest Afrika, net boven Zuid-Afrika, met Botswana, Zambia en Angola als andere buurlanden. Het land is zeer uitgestrekt (824.268 km², of zowat 27 keer België) en erg dun bevolkt (2,5 miljoen inwoners, of 4.5 keer minder dan België). Als je door het land rijdt met je 4×4 is het dus normaal dat je vaak een paar honderd kilometers rijdt zonder een levende (menselijke) ziel tegen te komen. Slechts 12% van de wegen zijn ge-asfalteert; de rest zijn grind-, zout- of zandwegen, die zeker niet altijd even gladjes rijden.

2.  De seizoenen zijn er omgekeerd dan bij ons in België, maar dan nog is er niet echt een lente of een herfst. Van november tot april is het regenseizoen (met naar onze normen beperkte regenval), maar ook het warmst. Vanaf mei tot oktober is het dan iets koeler; dan is het immers ‘winter’, maar statistisch wordt het nooit frisser dan 20°. Bovendien is het natuurlijk afhankelijk van de plaats waar je je bevindt, wat Namibië kent drie verschillende klimatologische weertypes. Wij waren er in de maand mei. Ideaal! Een rustige, aangename 27 tot 30 graden.

3. Hoewel zowat 90% van Namibië uit woestijngebieden bestaat, is de natuur er prachtig. De uitgestrektheid, soms zelfs de eentonigheid, maken je klein en stil. Mens, plant en dier hebben zich door de eeuwen heen aangepast aan de dorre omgeving. Je beleeft er de natuur in een pure vorm, van ruige berg- en rotsformaties, schilderachtige door de wind uitgesneden duinen tot de – soms vergeten – vrij lange kuststrook.

4. We hebben ontzettend vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet, die respect hebben voor elkaar, voor de natuur en de dieren, én voor toeristen. Hoewel de armoede er groot is en de meesten onder hen in echte krotten wonen, zie je kinderen netjes opgekleed in uniform dagelijks kilometers afleggen – te voet of met de bus – naar school (95% van de kinderen gaat naar school!). De officiële taal is Engels, maar het koloniaal verleden (eerst Duitsland, daarna een Zuid-Afrikaanse provincie) zorgt ervoor dat je zelfs met het Nederlands beperkt verstaanbaar bent.

5. Zoals het sociaal leven zich in onze contreien afspeelde rond de kerktoren, zo vervult in Namibië het tankstation die rol. Rond het station vind je de winkels en de cafeetjes. Hier komen de mensen samen; in het weekend zijn ze zelfs prachtig uitgedost. Wat ons vooral opviel is de netheid ! Overal zijn mensen aan het poetsen. Zelfs de openbare toiletten zijn er ontzettend proper. Hallo, Frankrijk ?

 

Het Namibië dat wij gezien hebben, is geen ‘derde wereld land”. Neen, het is een mooi en divers land, uiteraard met de nodige politieke uitdagingen (België niet dan …?), met een erg fier volk en een blik op de toekomst. Dit is het moderne Afrika ! Hoed af ! Bedankt voor de warme ontvangst.

 

Lees HIER het relaas van onze reis.

Isabelle & Marc

Wil je hier meer over weten ? Neem dan gerust contact met ons op:

 

 


Ook interessant voor jou : 

 

Laat je inspireren!

Leave a Comment

zeven + elf =